Alla inlägg den 11 februari 2008

Av Tränarn - 11 februari 2008 17:39

Hej

Tänkte här utveckla mina ideer kring det här med löpskolning och löpekonomi. Det finns garanterat tränare som har en annan syn på hur ett löp pass bör vara uppbyggt än mig och som har ytterst goda skäl till detta men här kommer som sagt mina tankar.

 Jag har som ni sett inte varit någon större fan av olika former av löpskolning eller teknikövningar. Det finns flera goda skäl till att använda sig av löpskolning men jag tycker att det är främst hos de som antingen springer riktigt mycket eller de som antagligen nått en form av maxkapacitet i sin aeroba kapacitet som kan dra mest nytta av dylika övningar. Många hårdsatsande banlöpare springer 6-10 pass i veckan och då vore det oklokt att låta varje pass vara ett halvhårt intervallpass liknandes dom vi kör. Dessa idrottare har säkert också nått eller nästan nått toppen av sin maximala syreupptagningsförmåga och måste då lägga ner än mer tid på att bli så effektiva som möjligt. Då jag vet att tisdagspasset är kanske det enda intervallpasset för många i klubben så finns inte riktigt utrymmet att spendera tid eller energi på att träna löpskolningsövningar när den potentiella vinsten av att köra mer "ren "konditionsträning är som jag tror så mycket högre. Jag tror även att löpekonomi förbättras mycket av att man dels försöker medvetet springa "bra" i ett uttröttat tillstånd. Därav de hyfsat snabba avslutningarna på passen som jag ofta försöker att ha. Ett annat sätt att förbättra löpekonomin på framförallt för de lite längre distanserna är att springa långt och bli trött. När du är trött så måste kroppen själv lära sig att bli effektivare och du får så att säga löpekonomin på köpet. Det kanske är det som hemligheten bakom de löpare som ofta springer riktigt mycket distans, ex Christy Wellington som krossade alla på på hawaii 2007. Hon fick ofta springa pass på 50 km+ som tydligen gjorde henne bra nog att vinna övertygande i sin Hawaiidebut.  För kortare sträckor tycker jag nog att intervaller på mellan 300-800 som man springer lite fortare än sin tänkta 5 kms fart är ett väl så gott sätt att förbättra löpekonomi/teknik som mer utpräglad teknikträning.   Nästa vecka tänkte jag förklara tanken bakom intensiteten och längden på passen.

På samma blogg!

Av Tränarn - 11 februari 2008 17:32

18.30 nu även i Malmö. Vem vet, snart kanske vi finns i fler städer.

Tills vidare får kör vi följande i morgon.

Uppvärmning 10-15 min jogg med 4x30 meter hälkick och 4x30 m höga knä.

huvud serien är 2x(3-4x900. start tider är från 4 min-5.30 fart +4x250 -300 meter starttid 90 sek. spring ca 1 minut och 30 sek ståvila mao.)

valfri nedvarvning.

Ovido - Quiz & Flashcards