Direktlänk till inlägg 2 februari 2008

Simmyten...

Av Tränarn - 2 februari 2008 09:37

En del av er kanske läser coltings blogg, där han för ett tag sedan gav sin (svart-vita) bild på en "svensk simmyt".

Visst har jag hört om att slaviskt följa denna smala återföring, vilken säkert hade sin glansperiod under slutet på 90-talet då Popov dominerat ett tag.
 Men det finns faktiskt en tanke bakom återföring som praktiserats långt före Popov, och övandet av det samma, iaf när jag predikar om den :-). 

Kort o gott så skapar en smalare återföring mindre krafter i sidled som måste kompenseras med starkare bål och motsvarande arms undervattentag. Görs inte denna kompensation uppstår "snaking" vilket i de flesta fall innebär mer motstånd i vattnet. Det finns säkert ngn jeppe där ute som lyckas nyttja denna slingrande rörelse för att få till ngn form av framåtdrivande rörelse (skulle tro att man kan peka på Michael Klim som ngn av de snabbare), men för den stora massan så är det fler som simmar fort med liten eller ingen "snake" rörelse.

Till övningarna då (Kill eller tummen i armhålan), dessa har inte ett mål att få folk att simma som Popov utan snarare att få bort snake-rörelsen i vattnet för att på så sätt få all kraft framåt istället för att försvinna åt sidorna (jmf cykel åkning med slängande rörelser av överkroppen, det fungerar för några få, Escartin?, men fler lyckas med att hålla sig mer i "linje").

Till sist några exempel, Hackett o Thorpe simmar båda med relativt smal återföring och har faktiskt en ganska tydlig hög armbåge över vattnet med. Nystrand kan man dock fundera lite kring då han absolut inte har en hög armbåge. Det Nystrand bla begåvats med är däremot väldigt rörliga axlar, så även om han har en rak arm så förs den så högt upp att den inte hamnar längre från centrum-linjen av kroppen än vad Hackett/Thorpe ha sin -> krafterna i sidled hålls fortfarande under kontroll.


Hoppas ngn blev lite klarare, annars så kan det nog sammanfattas som "ren fysik", varje action kräver en reaction. Hur man sen kan få detta att verka för att komma fortare fram i vattnet finns det många lösningar på... 

 
 
Ingen bild

Tove

5 februari 2008 20:33

Just nu saknar jag dig och dina pass, Rikard!! Kram/ Tove

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Tränarn - 18 april 2012 22:18

Ingen officiell träning med mig i morgon. På schemat står det 5/10 km testlopp. Ni som vill får ju gärna springa det för att se om den lite hårdare träningen som schemat snart kommer att erbjuda har avsedd effekt.Nästa vecka är det dock tränings som ...

Av Tränarn - 25 mars 2012 21:08

Vi kör långpass löpning imorgon(måndag) som vanligt. Upplägget sist var rätt så bra, 20:00 från parken och 20:30 från Delphi för de som vill köra lite kortare, eller bara köra från Mejeriet till Delphi funkar också. Efter 20-25km jogg när vi är tillb...

Av Tränarn - 20 mars 2012 14:41

Simpass för veckan https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0AuAu1s2FTu-EdFlfeUYwR2FERm5JUEt5aGNhblQzeHc ...

Av Tränarn - 18 mars 2012 15:20

Vi kör som vanligt 20-25km imorgon, måndag kväll kl 20:00 från Mejeriet i lagom långpasstempo. ...

Av Tränarn - 13 mars 2012 19:36

Pass för veckan. https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0AuAu1s2FTu-EdDU3N2NjYzdTSFBUck1LNzRTNzNtQXc ...

Ovido - Quiz & Flashcards